Hvezdáreň Rožňava

„Veľmi sa mi páčilo pozorovanie oblohy,“ povedala Majka po návrate z hvezdárne v Michalovciach. Aj Maxíkovi sa páčilo, no neustále mu čosi vŕtalo v hlave, až sa Kaška napokon opýtal. „Sú naozaj planéty, mesiac či hviezdy rovnaké z každého pozorovacieho miesta? Čo ak z každého kraja vyzerajú inak, ako z našej Haravary?“ povedal a významne žmurkol na všadeprítomného ducha Kaška. A ten, ako majster činu, opäť neváhal a deti odviezol, či vlastne preniesol do Rožňavy. Aj tam majú totiž malí aj veľkí pozorovatelia svoju hvezdáreň. Pridáte sa k nim?

Rožňavská hvezdáreň je pracoviskom nadšencov a milovníkov vesmíru. Ešte v roku 1966 vznikla ako pozorovateľňa a o tri roky neskôr sa z hvezdárne stala samostatnou inštitúciou - Ľudovou hvezdárňou Uránia. Od 1.1.2009 však právnu subjektivitu stratila a stala sa súčasťou Gemerského osvetového strediska. Hlavnou náplňou však aj napriek tomu zostala popularizátorská práca, denné aj nočné verejné pozorovania úkazov oblohy, dopĺňanie prírodovedného vzdelávania o témy z astronómie a príbuzných vied na všetkých typoch škôl a klubová činnosť pre všetky vekové kategórie. Má kvalitné technické a priestorové vybavenie: Coudé refraktor 150/2250 v otočnej kupole a ďalšie menšie ďalekohľady, slnečné a mesačné kamery, prednáškovú miestnosť s premietacou technikou a kupolou s priemerom 6 metrov a pozorovateľňou s odsúvacou strechou.

Otváracie hodiny

Pracovné dni 7:30  - 15:30.
V mesiacoch júl – august podľa aktuálnej ponuky.
Pravidelné pozorovania nočnej oblohy sa konajú každý štvrtok od 19:00 do 22:00 (výlučne iba za jasného a bezoblačného počasia).
Väčšie skupinky je lepšie objednať vopred.

Vstupné

Večerné pozorovanie: 1 € na osobu
Vstupné na tematické programy:
Dospelí - 1 €
Deti - 0,50 €

Kontakt

+421 58 734 53 34, +421 918 244 901
Viac informácií nájdete na: www.gos.sk

Ako sa dostanete k hvezdárni ?

Zaujímavosti v okolí

Rozprávkové novinky

Chcete byť vždy v strehu a vedieť o každej akcii vo vašom okolí či získať aktuálny tip na skvelý výlet? Nechajte nám svoj email a nič podstatné zo sveta Haravara vám neujde.
Košice Región Turizmus,
Bačíkova 7,
040 01 Košice, Slovakia
cross